6. English text

Most újra körüljárjuk a sarkcsillagot, de távolodva tőle. Mi a mérsékelt övben élünk, vagyis úgy nagyjából félúton az egyenlítő, és az Északi - Sark között. Ha ott állnánk, akkor a fejünk felett lenne a sarkcsillag, ha az egyenlítőn, akkor pedig azt a horizonton látnánk. Ha nem térne el egy kicsit, akkor mindig ott lenne, és egy év alatt körbejárná a horizontot. Az állatövi csillagjegyek meg sorban sorakoznának a Zeniten át. A kisméretű ferdeség miatt azonban így vannak olyan állatövi csillagképek, amelyeket csak télen, és vannak olyanok, amelyeket csak nyáron láthatunk, mert nappal vannak az egünkön. A Leo (Leo) vagyis az Oroszlán csillagkép az augusztust uralja. Az asztrológiai hónapok eltérnek a naptári hónapoktól, és az év még ma is a hunok ősi időszámítása szerint kezdődik március 22.-én a Kosban. Az Oroszlán július 23 - augusztus 23. -ig tart. Legfényesebb csillaga (az alfája) a Regullus városból is jól látszik.

A Coma Berenices (Com) vagyis a Bereniké haja csillagkép csillagai a városból nem látszanak, és még vidékről nézve is jellegtelen halvány csillagkép.


A Berniké hajában viszont találunk egy Messier galaxist, az M 64-est és az M 49 -est a szűz keblei felett.

Előbbi egy eléggé diffúz pacniszerű galaxis a Berenikében, amelynek érdekes módon nincs jellegzetes spirálkar szerkezete, az utóbbi pedig egy még ennél is diffúzabb gömbhalmaz igen sűrű csillagtartalommal.

STARTLAP STARTLAP  NEXT KÖVETKEZŐ

E-MAIL  -   LEVELEK