17. English text

A kép baloldalán már belóg a nyilas csillagkép nyilasának a nyila, de ez a nyilát éppen a következő állatövi csillagképre irányítja, a Skorpióra, ami latinul Scorpius (Sco). A csillagkép nálunk alig látszik, mert egészen a horizontra esik. Csak nagyon kiterjedt pusztaságban lehet látni, ahol a tereptárgyak nem takarják. Fényesebb csillagai az Antares, az Acrab, Dschubba, és a Shaula. Az égnek ez a része eléggé tarkított csillagokkal, hiszen a Skorpió csápjai a Tejútra hajtja ollóit, és a farkát arra a kis csillagszigetre teszi, amin a Kígyótartó is ül, alatta pedig részben feltűnik a déli égboltról a Farkas csillagkép is.

A Skorpió mellett a Mérleg, Libra (Lib) csillagkép csillagai vibrálnak, az alfája a Zuben'ubi (Zuben Elgenubi), a bétája a Zuben Eismell. Nagy fényességű csillagai nincsenek.

A Teleszkopium egy eléggé jellegtelen kis csillagkép a Skorpió farkánál. Magyarországról már nem látszik.


NGC 6541


M 18


NGC 6541


M 7


NGC 6514


NGC 6231

English text
NGC 6192


M 4

Az ezen a térképen található Messier számozású objektumok közül itt az M 7 -es nyílthalmazt mutatjuk meg, amelynek tagjait akár meg is lehet számolni, bár ha szép az idő, vagy jobb a távcső, akkor egy csillagoktól alaposan behintett területén fekszik az égnek. Úgy kb. nyolcvan csillagból áll. Igen fényes halmaz. Már színházi látcsővel is gyönyörűen látszik. Az M 23 egy még több csillagból álló, de távolabbi nyílthalmaz. Az M 14 egy gömbhalmaz.

STARTLAP STARTLAP NEXT FOLYTATÁS

drótlevél E-MAIL - LEVELEKE-mail