8. English text

A térkép közepén egy alak áll fejjel lefelé. A Herkules (Her), és latin nevén is így nevezik. A kalapjának a tetején pislog a Ras Algedhi változócsillag. A csípőjén látható az alant is megtekinthető M 13 gömbhalmaz. A lába között látható az M 92 gömbhalmaz, és ennek távcsöves képe annyira hasonlít az M 13-hoz, hogy nem is tettem fel. Ugyanolyan gömbhalmaz. Fényszegény helyen nagyon szép csillagkép.

A másik csillagkép a Lyra (Lyr), magyarul Lant is csak vidékről látható teljességében, de a legfényesebb csillaga a Vega az ég legfényesebb csillagai közé tartozik. Nyáron, augusztusban esténként az ég legfelső pontja körül található a fejünk felett. Nem lehet eltéveszteni.


M 13

 
M57

Az M13 egy nagyon jellegzetes gömbhalmaz és úgy 25 ezer fényévre van tőlünk. A mi Napunk nyolc fénypercre, a Plútó közel hat fényórára, a legközelebbi csillaghármas egy déli csillagképben, 4,25 fényévre a Kentaurban van. Ennyit a távolságokról. Az M 57 nem igazán galaxis, hanem valamiféle iszonyatos kozmikus robbanásnak a maradványa, ami egyre tágul. A közepén nem valami fényesen látszik a csillag, ami ezt produkálta.

KEZDŐLAP STARTLAP NEXT FOLYTATÁS

LEVÉL