9. English text

A Tejút két nagyon szép csillagképe van ezen a térképen. Nyáron a fejünk felett látjuk a Hattyút, latin nevén Cygnus-t (Cyg). Az égen is eléggé nagyméretű csillagkép. Legfényesebb csillaga a Deneb városból is mindig látszik ha csillagos az ég. Ahol kicsit sötétebb az ég, ott valóban lenyűgözően pompázik. A fejünk felett látható Véga segít megtalálni. Egész évben látható, mint a Göncölszekér. A sarkcsillaghoz közelebb eső csillagképek télen nyáron láthatóak, csak télen éppen a másik felén az égnek. Persze ha megfigyeljük a Göncölt, akkor láthatjuk rajta, hogy hogyan forog a Sarkcsillag körül. Tapasztaltabbak az időt is megfigyelhetik rajta. Egy téli éjszakán több mint egy fél fordulatot tesz az égen alkonytól hajnalig. A csillagok is ugyanúgy felkelnek és lenyugszanak, mint a Nap és a Hold. Ezen a térképen sincsenek állatövi csillagképek, de van még egy másik szép csillagkép, a Sas, latin nevén Aquila (Aql). Ez a madár a Hattyú előtt található a Tejút csillagai között. Ott található, ahol az angyalok fordulója van, vagyis a Tejút elágazása. Egyenesen a Nyilas csillagkép felé repül, amely már állatövi jegy. Asztrológiailag a hunság 24 törzse, így a magyarok is a Nyilas népe. Nem azért, mert félelmetesen tudtak nyilazni, hanem azért mert ez a csillagjegy népünk meghatározója.

A Lantról már beszéltünk. A Hattyú és a Sas Közé beszorult két kis csillagkép, a Róka, latinul a Vulpecula (Vul) és a Nyíl, latinul Sagitta (Sge). Városból nem láthatók, mert halványkák a csillagaik. Sajnos Budapestről már maga a Tejút sem látszik, csak a külső kerületekből.

 
M 57 
    

 
M 27

Az M 27 sem galaxis, csak egy nagyon érdekes csillagköd. A ködben lévő csillagok sugárzásaikkal gerjesztik a köd atomjait, és ezzel világításra is bírják őket. Súlyzó ködnek is nevezik, és a közepében egy 14 magnitudós csillag trónol, de ennek hőmérsékletét 85000 Ko -ra becsülik. A köd hossza 3 fényév.

A térkép alján van egy halvány kis csillagkép, a Delfin, Delphinus (Del). Nagyon kedves kis csillagkép a Tejút szélétől nem messzire. Városból még nem sikerült megtalálnom szabad szemmel.

STARTLAP STARTLAP NEXT KÖVETKEZŐ

E-MAILmail