10. English text


M 30


NGC 7009

 
NGC 7089


NGC 7293

Ezen a térképen már két állatövi csillagkép is látható. A Vízöntő, Aquarius (Aqr) és a Bak, a Capricornus (Cap). Nyáron látható téli csillagjegyek, mert az asztrológia és az asztronómia annak alapján dolgozik, hogy a Nap melyik csillagjegyben mikor tartózkodik. A Bak december 22.-től január 20-ig tart, a Vízöntő pedig Január 21-től február 19-ig tart. Ebből az is látszik, hogy a Napot melyik hónapban melyik csillagjegy irányában látjuk felkelni. Ekkor persze éppen ez a csillagjegy nem látszik, hiszen arra van a Nap. Nyáron egészen a horizonthoz közel látszó csillagképek, és itt megjelenik egy igazi déli csillagkép is. Az égboltnak a déli felét mindig eltakarja előlünk a Föld. Ezek megismeréséhez Dél-Amerikába, vagy Ausztráliába kellene utaznunk. Ezeket is be fogjuk mutatni. Ilyen csillagkép a Déli Halak, a Piscis Austrinus. A nálunk árult csillagtérképeken már nem is szerepel.

A kép jobb felső oldalán van egy kis halvány csillagkép, a Csikó, Equuleus (Equ). Városból nem látszik, és vidéken is nehéz felismerni.

Az M 30 egy átlagos gömbhalmaz párezer csillagból. Úgy 40000 fényévre van tőlünk és közeledik felénk. Átmérője 75 fényévnyi. Tőlünk már nem lehet megfigyelni, mert nagyon a horizonton van.

STARTLAP STARTLAP NEXT FOLYTATÁS

e-mailmail