11. English text

Itt megjelentek a vizes dolgok. Két állatövi csillagjegyet is megszemlélhetünk. A balra fenn lévő Triangulum már másik térképről ismerős. De alatta egy új csillagképet láthatunk. A Kos, az Aries (Ari) egy eléggé jelentéktelen kis csillagkép, és a városból még az alfáját, a Homalt is eléggé nehéz megtalálni. A Kos ideje március 21.-én kezdődik, és április 20.-ig tart. Azért ne keseredjenek el a Kos szülöttek, mert az egész teljesen másképpen működik és hat, mint ahogyan a csillagászok degradálni igyekeznek. A csillagok nem gravitációval hatnak az emberre, hanem sokkal ravaszabb módon. A hunoknál különben is nagyon fontos csillagkép, mert az év és a tavasz kezdetét egyaránt jelzi. Az utolsó tűzözön után visszaköltöztünk a Földre, és így időszámításunkban 2003 március 21-től számítva 6044-et Az ókori eredetű asztrológia is a kossal kezdi az évet.

Annál terebélyesebb csillagkép a Halak, a Pisces (Psc) csillagkép, amelynek V betű szerű csúcsán van az alfája, az Al Rischa. Érdekes, hogy a Kos jele inkább hasonlít a Halak alakjára, mert az a V alakú. A halak ideje február 20 -tól március 20 -ig tart. Jellegzetesen vizes csillagjegy.

A kép alján egy kiterjedt csillagkép helyezkedik el, a Cet, Cetus (Cet). Egészen a látóhatár felett figyelhető meg, és három legfényesebb csillaga jól azonosítható. Alfája a Menkar, bétája a Diphola (Deneb), és a Mira is fényesen pislákol.

A Kos felett és a Halak baloldalán egy szép spirál galaxis figyelhető meg, az M 33. Tőlünk való távolsága 2,3 millió fényév. A távcsőben halvány, mert távoli és eléggé terjedelmes.

Az M 33 galaxisnak szép testes centruma, és karakteres karjai vannak, és rokon megjelenésű a mi galaxisunkkal.

STARTLAP KEZDŐLAP Next KÖVETKEZŐ

LEVÉL NEKÜNK