12. English text

A Tékép közepén dominánsan nyomul a Bika, Taurus (Tau), amelynek legfényesebb csillaga az Aldebaran. Egy hozzánk viszonylag közeli csillag. Az Orionnak (Ori) együtt valódi téli csillagképek. Nem önálló csillagkép, hanem a Bika része a Pleiadok, vagyis magyarul a Fiastyúk. Nagymamám sokszor megkereste nekem az égen. A Bika feje is önálló néven is szerepel, ez pedig a Hiades, vagy a Hiádok. A Bika szarvai között van az M1 galaxis.

Az Orion városból is látható az égen (főképpen télen) Nagyon jellegzetes és könnyen felismerhető csillagkép, minden csillaga látszik. Alfája a Betelgause, mellette a Bellatrix. Az öv csillagai balról jobbra Alnitak, Alnilom, Mintaka. A Mintaka külön is izgalmas, mert ott van a négydimenziós kijárat. Ez persze minket nemigen érint, mert még a harmadik dimenziót is tévesen képzeljük el. Az Orion két lába a Saiph és a nagyon fényes Rigel.

 
 M 1

Az M1 szép, de nem galaxis. Lényegében egy szupernova maradvány. Egy csillag felrobbanása nyomán keletkezett. Tágulásának mértéke 1600 km/s , tőlünk való távolsága kb. 6000 fényév. Ez a híres Rák-köd. Ugyanitt van egy rádió és Röntgen pulzár is, ami nagyon szaporán, 0,033 másodpercenként adja impulzusait. Ez az NP 0532 jelet viseli.


M42-43 az Orionban

Ez a diffúz köd az Orion "lába között" figyelhető meg. Pontosabban ez kettő, mert a balra lévő objektum az M 43 jelet viseli. A nagy halmazt M 42-nek nevezik. Úgy 1000 fényévre lehet tőlünk. Fiatal köd, és az ionizált hidrogénplazma világít benne. 1610-ben Nicholas Peiresc látta meg először. Akkor fedezték fel a távcsövet. A köd fiatal, úgy 30000 éves lehet. Ez a csillagászatban csak egy pillanat. Szabad szemmel is láttam már, mert nagyon fényes. Egy kis maszatnak látszik. 25-50x nagyítással zöldes fénye van.

A térkép alján részlegesen látható az Eridanus folyó csillagkép, latinul Eridanus (Eri), egészen a látóhatár mentén lehet megfigyelni, de leginkább csak vidéken lehet azonosítani.

STARTLAP STARTLAP NEXT FOLYTATÁS

villanylevélvillanylevél - e-maile-mail