25  English text

 

Búcsúzóul hadd mutassunk néhány nagyon érdekes kísérletet az idő információtartalmának ábrázolására. Két időszerkezet kutató készítette a felvételeket, méghozzá mindenféle számítógépes trükk alkalmazása nélkül az időben megbúvó információ tartalomról. Azért kerültek ezek a képek a csillagászati lapok végére, mert roppant képi hasonlatosságot láttunk az előbb mutatott galaxis képek és eme felvételek között. Ha meggondoljuk azokat az irdatlan távolságokat, amelyek az iménti galaxisok, a makrokozmosz tereiben körülvesznek minket, akkor érezzük csak igazán hangyányinak magunkat. Ha ebben a pillanatban eltűnne az anyagi világból a galaxisunk túloldala, úgy azt csak 60000 év múlva vennénk észre. Vagyis magunk körül az univerzumban csak nagyon távoli múltban létezett dolgokat látunk. Azt gondoljuk, hogy ez most van, de bizony ez nem fedi a valóságot. A csillagászok inkább egyfajta ókorkutató vagy még inkább őskorkutató történészek, hiszen milliárd évekkel ezelőtt történt jelenségeket vizsgálgatnak. A Szíriusz csillag kilenc évvel ezelőtti, mert kilenc fényévre van tőlünk. Vagyis fogalmunk sincsen arról, hogy hogyan is nézhet ki a világegyetem ebben a pillanatban. Senkinek!

Ezek a felvételek is az időről készültek, és nem ilyen statikusak, hanem mozgóak, és minden pillanatban változik a rajzolatuk. Ennek az az oka, hogy az alkalmazott technikai eszközökben is korlátos sebességgel terjednek az elektromos jelek, de ezen közben az elektronikus szerkezetek minden atomját látszólag határozatlan mozgásra késztetik az univerzum minden irányából érkező időhullámok. Ezért nem lehet semmilyen dolognak a helyét egy bizonyos pontosságnál pontosabban meghatározni. (Heisenberg) Ennek a dolognak elektromos következményei is vannak. Nyugaton azóta ezt a kutatást már titkos kategóriába sorolták. Ezeket a felvételeket tíz éve készítették kísérleteik közben a magyar kutatók, Steidl Erik, és Kisfaludy György. Ezeket az akkoriban készült képeket találtuk róluk egy akkori TV műsorban, amelyet Erik vezetett.

A felvételeket Steindl Erik készítetteA szerző: Kisfaludy György

A kísérletek közben a keletkező képek sohasem voltak ugyanúgy megismételhetőek, mert ahogy a idő folyamatosan bombázta a berendezést, úgy alakultak ki újabb és újabb variációk, és ahogyan nincsen két egyforma hópihe, úgy nincsen két egyforma idővarázslat sem.

Hasonlít az M 41 optikai jelenségeire.

Ezeken a képeken a folyamatot egy He-Ne lézerrel indították meg. A lézerrel elindított képfolyamat még órák múlva is eltért a más fényforrásokkal elindított folyamatoktól, pedig addigra már igazán illet volna neki elenyészni a zajban. Hiszen maga a folyamat sem más, mint az elektronikus elemeken fellépő zajnak a terméke. De miért lesz a rubinvörös lézerfényből egy egészen rövid idő után hófehér vagy más esetben pedig kék. A mintázatról nem is beszélve.

Copyright Steindl Erik

Az eddigi négy képen látszik a kiindulási lézerpont is, az is hogy hogyan alakul mássá és mássá az eredmény. A baloldali nem semmi... Kerestem két hasonló kinézésű csillagászati objektumot.

M 57M 46

A dolog persze nem ennyiből áll, hanem nagyon sok-sok órányi kísérlet áll a kutatók mögött. A dolgot elshiftelt dimenziókkal is el lehet végezni, és akkor egyre inkább hasonlít a dolog az életben is megtapasztalható dinamikus jelenségekre. A time-feedback ezért vált titkos kutatássá. Ilyenkor több kamerát és monitort használnak, és újabban már elektronikus jelformálókat is közbe szoktak iktatni a kísérletnél.

Két szép idő-fraktál.

A jelenség végtelenségig fennmarad, csak el kell indítani. Olyan mint az élet. És közben változik, változik, változik. Megvan a saját evolúciója. Ha a képernyőn hozzáértünk a képhez, akkor arrább húzódott. Ahogy elengedtük visszament a régi helyére. Mintha élne. A jobboldali képen az a kis fekete pacni tényleg él, mert az nem más, mint egy légy a képernyőn. A további kísérletekhez már 11 egyforma színes TV és 11 egyforma kamera kellene, amely kiadást már nem tudjuk finanszírozni, mert mindenestől már milliókba kerülne. Egy biztos. Van még mit kutatnunk a világban. Aki azt állítja, hogy minden fel van már fedezve, az menjen benzinkutasnak. Egy kutató meg vállalja azt is, hogy kísérletei kudarccal is végződhetnek. A siker a kudarcok sorozata.

LEVÉL ANITÁNAK

A TEREMBURA TEREMBURA STARTLAPRA KEZDŐLAPJA