ÍGE-IDŐ 10.    balkezes gyertyatartó! 

Analógia a repülésben

Ebben a részben tegyünk egy kis gyakorlati kitérőt, és gondolkodjunk el a szuperszonikus repülőinknél fellépő furcsa és rendhagyó jelenségekről! A második világháború légi csatái során kiderült, hogy a gyorsaság és a fordulékonyság egyre fontosabb követelmény, és már akkor megindult a sugárhajtású repülőgépek gyorsított ütemű fejlesztése. Először a propelleres gépek motorteljesítményét igyekeztek fejleszteni, de egy küszöbértéket elérve a fordulat növelése a propellerek végeinek a leszakadásához, vagy a szárnyvégek sorozatos letöredezéséhez vezetett.

Számold ki, hogy egy egy méter sugarú propeller vége, mikor, milyen propellerfordulatnál lépi át a kritikus hangsebességet! Írd meg az eredményt erre a címre: univ-universitas@freemail.hu

A fejlesztők az addig felállított aviatikai elvek és képletek alapján igyekeztek kivitelezni a terveiket, de ezek ezen a küszöbön túl mindig megbotlottak. Ennek fő oka a hangsebesség átlépése volt. Elsőnek a túlpörgetett propellerek végei lépték át ezt a küszöbértéket, és az a rész, amelynek a kerületi sebessége meghaladta a kb. 330 m/sec sebességet, az megmagyarázhatatlan vadrezgésekbe kezdett (kettészakadt, mert két helyen kezdett létezni), és letörve lerepült a propeller végéről. Ha elég gyorsan leszakadt minden ág vége, akkor az excentricitás talán még nem törte el a főtengelyt, vagy annak csapágyait, és elegendő volt a műszaki állapot egy gyors kényszerleszálláshoz. Tehát az egyre növekvő propeller teljesítmény (vagy megnövelt propeller átmérő) nem volt járható út. A turbinák hosszúra nyújtott és kis átmérőjű kidolgozása szerencsésebb megoldásnak bizonyult, mert itt sokkal magasabb fordulatszám volt megengedhető anélkül a veszély nélkül, hogy a turbinalapátok vége átlépte volna a hangsebességet. Kisebb átmérőnél kisebb a kerületi sebesség.

Miért olyan fontos, hogy az idő relativitás-elméletének taglalása közben aerodinamikai és aviatikai kérdésekkel foglalkozzunk?
Én nem vagyok aviatikus (se), de ahogy elnéztem a különböző géptípusok és azok engedélyezett utazási sebessége közötti összefüggéseket a fiam repülős könyvében, nem kerülhette el a figyelmemet az az analógia, amit a gépek haladási sebessége és az alakjuk között fennáll. Meghúztam egy burkoló vonalat a gépek orra és a szárnyvégei között, és ezen látszik a lényeg. Ezek a gépek az alakjuk miatt már mind átléphetnék a hangsebességet, és a Concorde akár 3M körüli sebességre is képes lehetne. Egyéb tervezési hiányosságok lehetnek az okai annak, hogy a gépek csak ennél alacsonyabb sebességen minősültek biztonságosnak. Például: a hajtómű kritikus fordulatszáma.

1.        2.
Hangsebesség alatti repülőgépek

A baloldali (1.) IL-18 -as típusú gép még magán hordozza a merev keresztalakzatú szárnyakhoz ragaszkodó hagyományokat, ahol a gép szárnya még közel merőleges a gép törzsére, bár hajtóművei már turbó meghajtású légcsavarok voltak, és szárnyait hátrább helyezték. Ez egy eléggé jó lassúrepülési tulajdonságot kölcsönöz a gépeknek, de egyúttal korlátozza a maximális sebességét is (675 km/h ~ 1/2M). Szárnyvégei úgy másfélszeres hangsebesség környékén törtek volna le. Mondjuk zuhanás közben.

A jobboldali (2.) DC-8 -as típusú gép már hátranyilazott szárnyú, de még mindig őrzi a régi, szárnyról alkotott aviatikai hagyományokat. Úgy 2M-nél jutott volna bajba, és látható az is, hogy a két szélső hajtóműve belelóg a veszélyes hangzónába, és valószínűleg sokban hozzájárulna a gép ilyen sebességen való széteséséhez. Ezt én ismét zuhanó repülés esetére értem. Engedélyezett határsebessége 966 km/h. (3/4M)

A transzkontinentális közlekedésnél még gyorsabb gépekre merült fel az igény, és merész tervezők tovább is léptek. Először a vadászrepülőknél, majd az utas szállításban is átlépték a bűvös hatást, a hangsebességet.


Concorde. A hangsebesség 
feletti repülési sebességű utasszállító hangkúp határa.

Ennek a gépnek már egészen hátra kerültek a szárnyai, és ezért egészen háromszoros hangsebességig nem kerülnek bele az orrcsúcsnál fakadó hanghullámok hátrafelé terjedő terébe. A hullámkúp negatív hangtartományt jelent, és emellett az sem mindegy, hogy ezen belül hová, melyik tartományba esik a gép egy-egy része. Egy álló hangforrás hangja minden irányban egyenletesen terjed, de egy mozgóé elkezd torzulni. A fizikában ezt kékeltolódásnak nevezzük. Itt azonban felmerül egy kis probléma. Álló forráspontokkal dolgozunk, és nem pedig mozgókkal, és ettől elfeledkezünk arról a kontrakcióról (rövidülésről) ami az igen nagy sebességek esetére jól definiált, de kisebb sebességek tartományaiban senki sem gondol ezekre. A mi időtopográfiai ábráink is gömbökkel lettek lerajzolva, de a gömbök helyett a valóságban inkább ellipszoidokkal (lapított gömbökkel) kell számolnunk. Erre egy érdekes gyakorlati bizonyítékot is találtam. Ezen a képen egy kétszeres hangsebességgel száguldó vadászgép látszik, és a negatív hangtartomány ezen a felvételen kivillantja a foga fehérjét. Tényleg ellipszoid alakú ködgombóc van rajta, ami nem valami felhőcske amibe a gép éppen belerohant, hanem ilyen folyamatosan keletkezik a szuperszonikus repülőgépek körül. Hátul lyukas, vagyis ott pozitív hangzóna van.

A DINAMIKA FIZIKÁJA
Vadászgép kétszeres hangsebességnél.

Jól látszik a felvételen egy másik (éppen növekedésnek indult) gombóc is a pilótafülke felett. No és amennyiben a gép még nyúlánkabb lenne, akkor megjelenne egy harmadik, sokkal nagyobb ködgomolyag is a képen. Ha meghúznánk azt az érintővonalat, amilyet az első három képen rajzoltam, akkor arról leolvasható lenne a gép pillanatnyi sebessége. Kaptunk egy figyelmeztetést. A gömbök lapultak, amely lapultság a sebesség függvénye. Itt jól látható a hang-kontrakció. Az idő terjedő esszenciái is nagyon hasonlatos viselkedést mutatnak, így ezek az egyszerű gondolatok segítenek a bonyolultabb, és egyelőre még műszereink számára elérhetetlen jelenségek pontosabb megértéséhez is. Az érdekes az, hogy ezekre a konzekvenciákra a vallási és díszítő formák tárgyalásánál még sokszor vissza fogunk térni. Ez a tudás ott nyer igazán értelmet, és nem a rombolásnál. De ez a tudás is ugyanabból ered, amit a kilencedik részben bemutattunk.

Ez a dárda pontosan ezért kell ennek a vadászrepülőnek az orrára. Legalább húsz százalékot emel a felső sebességhatáron a szárnyvégek és a ráaggatott fegyverzet kockáztatása nélkül. A repülés már százéves csoda. Itt az ideje, hogy a propellerek, szárnyak, turbinák és rakétahajtóművek világát a felhajtóerő ismert módszereit is sokkal korszerűbbekkel váltsuk le. Mert már ötven éve léteznek ezek a sokkal korszerűbb megoldások. Sorban meg fogjuk ezeket is vizsgálni.

Előző rész ELŐZŐ LAP<<<    >>>FOLYTATÁS Folytatás

STARTLAP Kezdőlap

E-mailSZŐKE FIÚK IS VANNAK?    Utolsó módosítás: 2006-04-04

KI ÉRZI MAGÁT HUNNAK? ELFOGADSZ EGY ÉRTELMES ŐST?
ALL RIGHTS RESERVED © 6. Aaug. 2001. by UNIVERSUM UNIVERSITAS. This tour guide is prepared for personal information-use only. Absolutely no part of this tour guide, its complete form, or the information contained within it may be reprinted, copied or otherwise duplicated without the express permission of the author.
Sokszorosításra, megjelentetésre MINDEN JOG FENNTARTVA.
Csak házi használatra! © 2001. aug. 6. by  UNIVERSUM UNIVERSITAS BUDAPEST